Tehdään kotisivut! – Ostajan opas

Julkaistu 19.9.2019

Netti on täynnä kotisivuja, mutta miten sellaiset saadaan? Keltä ne kannattaa tilata ja millä hinnalla? Mitä pitää ottaa huomioon? Alla on tiivistetty kaavio eri elementeistä, joiden mukaan kotisivuprojekti saa muotonsa. Lue se läpi, pohdi mitkä ovat sinun tarpeesi juuri nyt ja edetään sen mukaan.

Rakenne

Vakio

Toimivia web-sivuja varten tarvitset domainin ja palvelintilaa sivuston hostausta varten. Lisäksi tekemissäni sivustoissa on vakiona WordPress-sisällönhallintajärjestelmä, joka tekee sivuston sisällön muokkaamisen ja lisäämisen yhtä helpoksi kuin minkä tahansa some-sovelluksen käytön. Myös responsiivisuus tulee vakiona, eli sivut mukautuvat näytön leveyteen niin tietokoneella, tabletilla kuin mobiilissakin.

Ekstra

Jos esim. yrityksesi viestintätarpeet ovat hyvin virtaviivaiset, pelkän tyylikkään etusivun luominen saattaa riittää tarpeisiisi. Usein asiaa on kuitenkin enemmän, useamman sivun verran. Sillä on vaikutusta käytetyn ajan määrään ja näin ollen myös hintaan. WordPressillä on mahdollisuus luoda valmiita sivu- ja artikkelisivupohjia, joiden avulla voit myös itsekin laajentaa valmista sivustoa lisää.

Ilme

Design

Web-sivut ovat visuaalista viestintää, ja se miten asiat esitetään vaikuttaa siihen miten viesti vastaanotetaan. Sivuston ilme muodostuu logosta tai otsikosta, käytetyistä fonteista ja väreistä, sekä siitä miten elementit asetellaan sivulle.

Soveltaminen

Tarjoan logosuunnittelua, mutta jos esim. yritykselläsi on jo valmis logo ja tyyliopas, joka määrittelee brändin ilmeen, myös sen soveltaminen sellaisenaan on mahdollista. Huomioithan että jos logo on vanhempaa vuosimallia, sen uudelleenpiirtäminen vektorikuvaksi ja pieni freesaus saattavat jo olla tarpeen.

Valmis teema

Teema määrittelee, miten visuaaliset elementit, tekstit ja kuvat asetellaan sivustolle. WordPressille on tarjolla tuhansia teemoja, sekä maksullisia että ilmaisia, ja pienellä kustomoinnilla niitä voi soveltaa vastaamaan yhteisesti sovittua ilmettä.

Mittatilausteema

Valmisteeman käyttö riittää monissa projekteissa, joissa ei olla vielä ihan ehdottomia, miten asiat halutaan esittää. Mutta toisinaan visio on varma ja WordPressin tarjoamat teemat eivät taivu spesifeihin tarpeisiin ja silloin on parasta luoda oma, uniikki teema. Tällöin web-sivuprojektin suunnitteluosuus rautalankavaiheineen korostuu. Sanomattakin selvää että projektin laajentuessa ja työmäärän lisääntyessä, myös projektin kokonaishinta nousee.

Sisältö

Teksti

Kuvat korostuvat Internetissä yhä enemmän, mutta ilman hyvää napakkaa tekstisisältöä vaikutelma jää vain fiilistelyn tasolle. Kuten ilmeenkin kanssa, voin luoda sivustosi tekstit puolestasi, ne voivat perustua valmiisiin teksteihin tai voit kirjoittaa tai kirjoitetuttaa ne syötettäväksi sellaisenaan. Hyvä nyrkkisääntö on että mitä napakampi, sitä parempi. Mitä tulee mielenkiinnon herättämiseen, internetissä puhumme sekunneista.

Kuvat

Kuvasisältöä tulee olla, se on vain pakko hyväksyä; isokokoista, laadukasta kuvaa. Pienet ja tihruiset kuvat saavat sivuston kuin sivuston vaikuttamaan vanhanaikaiselta. Voimme järjestää valo- tai videokuvaussession, ja lisäksi kuvapankkia voi laajentaa grafiikalla tai internetin kuvapankkien kuvilla. Jos sinulla on kuvia jo omasta takaa, erinomaista.

Toiminnallisuus

Lisätoiminnat

Pelkän perusviestinnän lisäksi sivustolle voi luoda lisätoimintoja. Kaikilla sivustoilla kannattaa harkita Google Analyticsin liittämistä sivuston yhteyteen kävijämäärän ja -laadun seuraamiseksi. Lisäksi suosittelen hakukoneoptimointia avustavan SEO-lisäosan käyttöönottoa.

Erikoislisäosat

Moderni sivusto taipuu monipuoliseen käyttöön. Monikielisyys, verkkokauppa, rekry-sivu, intranet, ajanvarausjärjestelmä, jne. Nämä toiminnat luodaan WordPressin lisäosien avulla, jotka saattavat itsessään olla joko maksullisia tai ilmaisia.

Jälkipyykki

Sisällön päivitys

Sivustoa luodessa on hyvä visioida, miten sivustoa sen käyttöönoton jälkeen päivitetään ja ylläpidetään. Onko sivusto enemmän tai vähemmän staattinen käyntikortti vai haetko jatkuvaa suhdetta yleisön kanssa? Huomioi, että hakukoneet suosivat sivustoja, joiden sisältöä päivitetään usein.

Tekninen päivitys

Sisällön lisäksi myös tekninen puoli pitää ottaa huomioon. WordPress ja sen lisäosien kehittäjät tarjoavat jatkuvasti ohjelmistopäivityksiä, jotka auttavat sivuston käytettävyyden ja turvallisuuden kanssa. Ellet ole jo itse tottunut wp-admin, suosittelen varmuuskopioinnin ja päivittämisen järjestämisen kanssani joko jatkuvana palveluna tai tuntihinnalla. Se voidaan sitoa myös domainin ja hostauksen järjestämiseen.

Katso esimerkkejä toteutuneista kotisivuprojekteista.