Tee omppu­sadosta uuni­omena­sosetta Mabonin kunniaksi

Sain ystävältäni kassillisen omenoita ja totesin perinteisen omenasoseen tekemisen oivaksi tavaksi kunnioittaa satokauden juhlaa. Wiccojen Vuodenpyörän viimeinen sapatti kun on nimetty kelttiläisen perinteen mukaisesti maan jumalattaren pojan Mabonin mukaan.

Viime viikolle osunut syyspäiväntasaus on hetki, jolloin päivä ja yö ovat yhtä pitkiä, mutta pian pimeys ottaa valta-aseman. Mabon tai syyspäiväntasaus on hyvä aika pysähtyä tarkastelemaan kulunutta vuotta ja pitää huolta, että kaikki on valmista alkavaa pimeää kautta varten. Perinteisesti sadonkorjuun aika on ollut paitsi korjuun, mutta myös kuivattamisen, mehustamisen ja säilönnän aikaa. 

Nykyisessä 247 supermarkettitaloudessa ravinteikasta ruokaa onneksi riittää vuoden ympäri, mistä saamme kaikki kiittää kaikkia modernissa ruoantuotannossa työskenteleviä. Mutta jos sinulla on vain hetki aikaa, ota vuoden viimeisen neljänneksen alkaminen mahdollisuutena muistella kulunutta vuotta ja kiittää satonsa antanutta maajumalatarta. Säilö pala auringon energiaa ja maan ravinteita vaikka punajuuren viipaleisiin tai omenasoseeseen. Talven aikana se lämmittää kehoa ja mieltä. 

Omenahillo

Omenoita
Siirappia 
Kanelia

Voit myös lisätä:
Sokeria
Vettä

Annoksen koko joustaa omenoiden määrän, uunipellin koon ja oman maun mukaan.

1. Leikkaa omenat lohkoiksi. Poista kanta, siemenkota ja muut huonot, kolhiintuneet ja osittain syödyt osat. Kuoret voit jättää.
2. Levitä lohkot leivinpaperilla suojatulle uunipellille. Levitä siirappia ja kanelia oman maun mukaan.
3. Paista omenoita uunissa 150 °C asteessa n. 2 tuntia. Viimeistään puolentoista tunnin jälkeen voit vilkaista uuniin ja tarkistaa tilanne. Omenat ovat valmiita, kun ne murskaantuvat suoraan pellille esim. haarukalla painamalla.
4. Sekoita omenalohkot soseeksi teho- tai sauvasekoittimella. Voit tässä vaiheessa lisätä seokseen sokeria tai vettä, jos haluat hillosta makeampaa tai juoksevampaa. Itse tykkään pakastaa hillon sellaisenaan. Sulatuksen yhteydessä voin sitten myöhemmin vielä tsekata maun ja koostumuksen, muokata sen tarkoitukseen sopivaksi silloin.

· Omenasoseessa ei ole tarpeeksi sokeria estämään sen pilaantumista, joten suosittelen hillon pakastamista pienemmissä annoksissa ja sulan soseen käyttämistä n. viikon aikana.
· Omenasosetta voi käyttää esim. puurossa, levitteenä, leivonnassa tai vaikka kotona tehdyn granolan makeuttajana.