Maailman paras tuorepuuro! …ainakin minun mielestäni

En ollut alun perin mikään suuri puuron ystävä. Lapsena puuroannos oli lähinnä pakollinen paha, joka oli pakko saada jotenkuten nieltyä, vaikka maku oli mitätön ja tekstuuri suoraan sanottuna etova. Siinä ei auttanut ei voisilmät eikä edes mummon marjakeitto. 

Lapsuuden puurotraumoista välittämättä yritin hyvinvointihurmiossa kehittää itselleni puurotavan. Puuroannoshan on klassinen naistenlehtien ja muiden terveysblogien vakio ehdotus terveellisestä aamupalasta. Kuituja koko päiväksi! Yrityksistä huolimatta tapa ei vakiintunut. Sen jälkeen en enää moneen vuoteen yrittänytkään.

Varsinaisen puuro-Heurekan koin vasta kun kokeilin enemmän tai vähemmän pakon edessä lähiluomuosuuskunnan kaurahiutaleista keitettyä tavallista kaurapuuroa. Voi mikä maukkaus, mikä pehmeys… Kuin olisi jotain vienosti makeutettua vanukasta syönyt. Dramaattisen muutoksen taustalla voi toki jossain määrin myös olla hiukan muuttuneet makunystyrät, mutta laskisin suurimman osan ansiosta hiutaleiden laadukkuuteen. Ymmärsin että ongelmani olivatkin ennen kaikkea pikapuuron kanssa.

Tätä nykyä syön puuroa tyypillisesti ympäri vuoden. Keitettyä puuroa talvella ja tuorepuuroa kesällä, tai ainakin niin kauan, kun aamut ovat vielä tarpeeksi lämpimiä. Minulla on oma herkkupuuroreseptini myös keitetylle puurolle, mutta tällä kertaa jaan tuorepuuroreseptin.

Yritin kerran selittää ystävälleni, miten paljon onnea saan joka-aamuisesta puuroannoksestani. Miten makaan illalla sängyssä ja mietin kaihoisasti jo tekeytymässä olevaa annosta. Miten sen maun ajatteleminen saa minut melkein liikuttuneeksi… No tämän hän sai todistaa omin silmin. Sitä ei tarvinnut erikseen selittää.

Mikä tekee siitä sitten niin hyvän? Sanoisin että maukkaus, raikkaus ja mukava tekstuuri. Toisaalta on täysin mahdollista, että se maistuu hyvältä vain minulle koska se on saavuttanut nykymuotonsa monenmonenmonen aamuisen kokeilun jälkeen ja se vastaa minun aistillisiani ja ravinteellisia tarpeitani. Eli tervetuloa kokeilemaan ja muokkaamaan!

Tuorepuuro

1 annos

½ cup pakastemustikoita
½ cup viinirypäleitä puolitettuna
¼ cup neljän viljan puurohiutaleita
¼ cup isoja kaurahiutaleita
1 rkl auringonkukansiemeniä
1 rkl kurpitsansiemeniä
1 parapähkinä
2 rkl muita pähkinöitä esim. kaupan valmiista sekapähkinäsekoituspussista
2 rkl rusinoita
1 tl inkiväärijauhetta (tai oman maun mukaan)
kasvismaitoa

Päälle:
kanelia
1 banaani

Ohjeet:

1. Lisää syvään kuppiin pohjalle pakastemustikat. Ripottele päälle n. ½ tl inkiväärijauhetta. Hyppäyttele marjoja hiukan, jotta mauste leviää marjoille tasaisesti. Inkiväärijauheen maku saattaa olla voimakas, jos siihen ei ole tottunut. Lisää maustetta varovasti ja oman maun mukaan.

2. Levitä marjojen päälle viinirypäleet.

3. Sekoita kuivat aineet, eli loput inkiväärijauheesta, hiutaleet, pähkinät, siemenet ja rusinat, yhteen erillisessä astiassa. Isot pähkinät kannattaa rouhia terävällä veitsellä hiukan pienempään kokoon.

4. Levitä kuivat aineet kuppiin marjojen ja rypäleiden päälle. Levitä pinta tasaiseksi.

5. Lisää kasvismaitoa tasaisesti, kunnes nesteen pinta ylittää kuivan kerroksen. Pidä huolta, että kaikki hiutaleet ovat peitettynä nesteeseen.

6. Lisää astiaan kansi ja anna tekeytyä yön yli.

7. Seuraavana päivänä lisää puuron pinnalle kanelia ja viipaloitu banaani ennen annoksen nauttimista suoraan astiasta.